Ved arbeidstids slutt tirsdag 4. februar kom det inn melding til kommunen at det var elg på isen i Nedre Tana som ikke klarte reise seg fra isen. Det var flere elg på isen. Et voksent dyr og kalver. Ettersøkslaget rykket ut med to mannskap til stedet. De fikk se at en elgku lå på isen. Ved kua var det 3 kalver. Elgkua hadde øremerker og ved hjelp av disse kunne man konstantere at det var “Norges lateste elgku” man hadde med å gjøre. Kjent fra sporingsprosjektet “Elg i Finnmark”. Det var imidlertid ikke latskap som var årsaken til at kua lå der. Den klarte rett og slett ikke komme seg opp fra den blankpolerte isen. Løsningen på dette var å dra kua inn til land slik at den kunne komme seg på beina der. Lokale folk kom til og man ble da mange nok til å dra den tunge kua over isen. Når kua var kommet til land, kom den seg etterhvert på beina. Den hadde ingen synlige skader. Kalvene klarte å komme seg fram på isen og med dem på slep ruslet elgkua inn skogen.
Elgkua var merkverdig rolig under redningsoperasjonen. Kanskje på grunn av tidligere møte med forskerne i "elg i Finnmark? Mannskapet i ettersøkslaget syntes dette var et artig oppdrag: Ofte når man rykker ut på oppdrag, så må man gå til avliving, men her fikk man isteden berget en hel familie! De lokale medjelperne syntes også dette var veldig morsomt.
“Norges lateste elgku” fikk tilnavnet under sporingsprosjektet “Elg i Finmark”. Kua var så lite bevegelig at folkene bak prosjektet en stund at fryktet at den var død. Kua ble merket i 2017 og fikk en klave som sporet dens bevegelser i 3 år. Kua hadde fast tilhold på en holme og lot seg ikke engang affisere av badegjester. Andre elgkyr lot hun bare gå forbi. Hun hadde funnet sitt paradis.
Se “Norges lateste elgku” få drahjelp av Tana kommunale ettersøkslag og lokale medhjelpere.