Deling/opprettelse av eiendom
Oppretting eller endring av ny matrikkelenhet (heretter fradeling) er avhengig av søknad og tillatelse. En slik tillatelse er 1. trinn i en saksbehandlingsprosess etter reglene i Lov om planlegging og byggesaksbehandling (plan- og bygningsloven § 20-1 m). Lenke til et annet nettsted.
Videre er fradeling et tiltak etter pbl. § 1-6 som kan utløse behov for dispensasjon fra plan eller pbl. § 1-8 Forutsatt at fradelingen er avhengig av dispensasjon, må det utarbeides en grunngitt søknad om dette, jf. pbl. § 19-1.
Trinn 2 består i å avholde en oppmålingsforretning før matrikkelføring etter reglene i Matrikkelloven. Den nye enheten blir da merket i marka, oppmålt og gitt eget gårds- og bruksnummer og eventuelt festenummer. Matrikkelbrev for den nye eiendommen lages og tinglyses.
Søknaden
For å søke om fradeling - oppretting av matrikkelenhet må du fylle ut alle skjema listet opp nedenfor.
Du må angi hvordan delingen ønskes utført. Du må også legge frem et forslag til grenseforløp inntegnet på kart.
- Søknad om tillatelse til tiltak uten ansvarsrett
Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.
- Rekvisisjon av oppmålingsforretning og matrikkelføring for søknadspliktige tiltak etter plan- og bygningsloven
Lenke til et annet nettsted.
- Nabovarsel
Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.
- Opplysninger gitt i nabovarsel
Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.
- Kvittering for sendt nabovarsel
Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.
Vedlegg til søknaden
- Situasjonskart som markerer grensene til tomtene som ønskes opprettet, og markerer grensene som blir berørt ved opprettingen.
Situasjonskart kan bestilles via kommunens kartportal - Adkomst, vann og avløp må markeres på kartvedlegg.
- Følgebrev
- Dersom delingen er i strid med plan- og bygningsloven eller gjeldende plangrunnlag, må det søkes om dispensasjon etter plan- og bygningsloven § 19-1 og § 19-2. Søknad om dispensasjon må begrunnes. Bruk følgende skjema for søknad om dispensasjon
Pdf, 506 kB.
Før du søker
Ønsker du å dele din eiendom, må du undersøke følgende:
Hva gjelder for din eiendom?
Kommuneplanens arealdel med bestemmelse gir overordnete føringer for arealbruken. Videre er mange eiendommer underlagt en reguleringsplan med bestemmelser, en plantype som er mye mer detaljert enn kommuneplanen. Mange eiendommer er imidlertid uregulerte og da er det bare kommuneplanen og den generelle plan- og bygningsloven som gjelder. På kommunens kartsider, kan du legge inn gårds- og bruksnummeret for eiendommen din og hente opp eventuell reguleringsplan som gjelder. Bestemmelsene til reguleringsplanen er også lenket opp til disse kartsidene.
Ligger eiendommen innenfor regulert område?
Er området regulert må du sjekke hva gjeldende reguleringsplan sier om bygging og deling. Noen reguleringsplaner viser konkret tomteinndeling og husplassering. Tillatelse til deling og bygging utover det planen viser vil da innebære mindre endring av planen eller at det gis dispensasjon. Delingssøknaden må da inneholde forslag til mindre endring jf. henholdsvis plan- og bygningsloven § 12-14 og søknad om dispensasjon, jf. Plan – og bygningsloven kapittel 19. Søknaden skal begrunnes.
Det er veldig viktig at nabovarselet også opplyser om at det søkes om eventuell mindre endring, se egen avkrysningsrubrikk i nabovarslingsskjema.
Ligger eiendommen innenfor uregulert område?
Når eiendommen er uregulert betyr det at eiendommen ikke er omfattet av en reguleringsplan, da er det kommuneplanen arealdel som gjelder. Dersom deling ikke er i samsvar med kommuneplanen må det søkes om dispensasjon, jf. Plan – og bygningsloven kapittel 19. Søknaden skal begrunnes.
Sikring av vei, vann og avløp
Krav om vannforsyning og sikring av atkomst og avløp er nedfelt i plan- og bygningsloven §§ 27-1 til 27-4. Du skal i søknaden beskrive hvordan disse forholdene tenkes løst. Hvis du får tillatelse til deling kan denne inneholde betingelser som må være tilfredsstilt før delingen kan gjennomføres, som typisk vil være krav om tinglyste rettigheter som den nye tomta krever. Eksempel på dette er rettigheter om vei/ledning over annen manns grunn eller tilknytning til privat vei/ledning med eventuelle vedlikeholdsplikter.
Forhåndskonferanse
Forhåndskonferanse er et møte du kan ha med kommunen for å få vite hvilke rammer som gjelder for eiendommen i forhold til det du vil søke om. Ved større tiltak eller uklarheter om hva som gjelder for eiendommen, kan det være nyttig med en avklaring i form av en forhåndskonferanse, men det er ikke krav om forhåndskonferanse for å sende inn en søknad. En forklaring på hvordan du ønsker å dele eller arealoverføre til/fra eiendommen din, bør tegnes ned på et kart og sendes inn sammen med bestillingen om forhåndskonferanse. En forhåndskonferanse koster ikke noe.
Vilkår
Matrikkellovens Kapittel 3.
Vilkår før det kan opprettes egen matrikkelenhet Lenke til et annet nettsted.
Matrikulering kan kreves av Lenke til et annet nettsted.
For å kunne sette i gang tiltaket må søknaden (og eventuelt søknad om dispensasjon fra vilkårene, eventuelt forslag til endring av reguleringsplan) være godkjent av kommunen. Følgende vilkår må være oppfylt:
- Nabovarsling må være foretatt
- Tomtedeling må tilfredsstille alle krav til byggetomt i plan-og bygningsloven, slik som krav til vei, vann og avløp
- Tiltaket må ikke være i strid med kommuneplanens arealdel eller reguleringsplan
Hvem kan søke?
Det er eier (hjemmelshaver) av eiendommen som må søke fradeling. Dersom man skal søke på vegne av hjemmelshaver, krever det fullmakt. Se informasjon fra kartverket om fullmakter her. Lenke til et annet nettsted.
I mange tilfeller er dette Finnmarkseiendommen/Finnmárkkuopmodat (FeFo). Da må FeFo søke til kommunen, og det blir tiltakshavers ansvar at søknaden blir komplett, og om det eventuelt må søkes dispensasjon.
Fradeling av landbrukseiendommer
Landbrukseiendommer avsatt til LNFR eller LNF må i tillegg til plan- og bygningsloven, behandles etter jordloven Lenke til et annet nettsted.. Søknaden blir vanligvis sendt internt til landbruksrådgivere i kommunen for jordlovsbehandling.
Les her om fradeling av landbrukseiendommer. Åpnes i nytt vindu.
Dispensasjon?
Dersom søknaden ikke oppfyller kravene i lov eller plan, og det foreligger særlig grunn, kan det søkes om dispensasjon, jf. plan og bygningsloven kap. 19. Det er søkers ansvar å dokumentere grunner for dispensasjon.
For at den fradelte parsellen skal oppfylle kravet til byggetomt, kan det stilles betingelser i delingsvedtaket. Det kan gjelde krav om erklæringer om rett til vann og avløp eller atkomst og parkering. Disse erklæringene må foreligge for at delingsforretning skal gjennomføres.
Orientering om dispensasjonssøknad.
I henhold til Tana kommunes delegasjonsreglement, kan kommunedirektøren fatte delegerte vedtak i delingssaker som er under 4 daa.
Dersom arealet overstiger 4 daa., må saken behandles politisk av planmyndigheten (formannskapet).
Saksbehandling
Tidsfrister og priser
Når du skal dele en eiendom må du betale gebyr både for behandling av delingssøknaden og gebyr for oppmålingsarbeidet.
Saksgang
- Søknaden behandles etter plan- og bygningsloven § 20-1, bokstav m.
- Dersom delingen er i strid med plan- og bygningsloven eller gjeldende plangrunnlag, behandles som dispensasjon etter plan- og bygningsloven § 19-1 og § 19-2.
- Når delingstillatelsen er gitt, sendes saken til kommunens oppmålingsingeniør for gjennomføring. Noen ganger er det satt vilkår i delingstillatelsen som søkeren må oppfylle før delingen kan gjennomføres.
- Oppmålingsingeniør holder oppmålingsforretning. Eier av eiendommen og tilstøtende eiendommer får skriftlig varsel senest 14 dager før oppmålingen. Her blir eksisterende grenser avklart og nye, godkjente grenser påvist og merket.
- Etter oppmålingen og tinglysing får søker tilsendt matrikkelbrev, som er en fullstendig beskrivelse av eiendommen med koortinatfestende grenser.
Saksbehandlingstid
- Tidsfrist for saksbehandling etter plan- og bygningsloven er 12 uker for søknader i samsvar med reguleringsplan og under forutsetning av at søknaden er komplett. Fristen gjelder ikke i de tilfellene det søkes om dispensasjon. Fristen kan forlenges dersom tiltaket er særlig komplisert, krever ekstra politisk avklaring, eller tillatelse eller samtykke (vedtak) fra andre myndigheter.
- Landmåler får saken når tillatelse foreligger, dersom rekvisisjon av oppmålingsforretning er vedlagt søknaden. Tidsfrist 16 uker for ferdigstilt oppmåling og tinglysing (saksbehandling etter matrikkelloven; jf. matrikkelforskriften § 18).
- Ønsker du å vente med oppmåling? Du må sende inn rekvisisjon av oppmålingsforretning senest seks måneder før utløpet av treårsfristen for gjennomføring av delingstillatelsen.
Gebyrer
Lover og forskrifter
Plan og bygningsloven Lenke til et annet nettsted.
Matrikkelloven Lenke til et annet nettsted.
Matrikkelforskriften Lenke til et annet nettsted.
Veileder til matrikkelforskriften Lenke til et annet nettsted.
Forvaltningsloven Lenke til et annet nettsted.
Konsesjonsloven Lenke til et annet nettsted.
Tinglysningsloven Lenke til et annet nettsted.
Direktoratet for byggkvalitet Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.
Se spesielt plan- og bygningsloven
- §§ 18-1 og 18-2 (Opparbeidelseskrav)
- § 20-1 (Tiltak som krever søknad og tillatelse)
- kap. 21 (Krav til innhold og behandling av søknader)
- kap 26 (Opprettelse og endring av eiendom)
- §§ 27-1 - 27-4 (Tilknytning til infrastruktur)
- § 28-7 (Den ubebygde del av tomta. Fellesareal)
Klage
Klagerett
Vedtak om fradeling kan påklages i henhold til forvaltningsloven § 28. Klagen skal stiles til Statsforvalteren i Troms og Finnmark, men sendes Tana kommune. Klagen må sendes til kommunen innen 3 uker etter at vedtaket er fattet. Dersom klagen ikke tas til følge i kommunen, sendes den videre til Statsforvalteren i Troms og Finnmark.
Klagen må være skriftlig og underskrevet. I klagen må dere:
- Skrive at det er en klage.
- Skrive hvilket vedtak dere klager på.
- Begrunne hvorfor dere klager.
- Skrive tydelig hvilke endringer dere ønsker.
Priser
Plan-, kart- og eiendomsinformasjon 2025
Gebyrregulativ med hjemmel i lokal forskrift hjemlet i plan- og bygningsloven § 33-1
Henvendelse til saksbehandler - priser
Takstpakke kr 2 393,-
Meglerpakke kr 2 992,-
Eiendomsinformasjon kr 425,-
Skattetakst kr 103,-
Grunnkart kr 599,-
A3-kart i målestokk 1:1000-100.000 svart/hvit kr 642,-
A3-kart i målestokk 1:1000-100.000 farge kr 653,-
Bygningstegninger kr 707,-
Brukstillatelse og ferdigattest kr 489,-
Gjeldende arealplaner med bestemmelser kr 544,-
Innsendte arealplaner kr 544,-
Tilknytning til offentlig vann og kloakk kr 163,-
Kommunale avgifter og gebyrer kr 109,-
Legalpant kr 163,-
Naboliste kr 435,-
Oppmåling 2025
Gebyrer for arbeider etter matrikkelloven § 32 og matrikkelforskriften § 16 og 18.
Gebyrer for arbeider etter lov om eierseksjoner (§7)
Endring i maksimalsatsene reguleres av Statens kartverk i takt med den årlige konstnadsutviklingen
1. Oppretting av matrikkelenhet
1.1 Oppretting av grunneiendom og festegrunn
Areal fra 0 - 500 m2 | 12 550,- |
Areal fra 501 - 2000 m2 | 17 940,- |
Areal fra 2001 - 5000 m2 - økning pr. påbegynt da | 1 620,- |
Areal >5000 m2 etter medgått tid, minstegebyr | 24 490,- |
Punktfeste uten oppmålingsforretning | 3 980,- |
1.2 Matrikulering av eksisterende umatrikulert grunn*
Areal fra 0 - 500 m2 | 8 180,- |
Areal fra 501 - 2000 m2 | 10 610,- |
Areal fra 2001 m2 - økning pr. påbegynt da | 1 620,- |
Areal >5000 m2 etter medgått tid, minstegebyr | 19 590,- |
1.3 Oppmåling av uteareal pr. eierseksjon*
Areal fra 0 - 250 m2 | 12 550,- |
Areal fra 251 - 2000 m2 | 17 160,- |
Areal fra 2001 m2 -økning pr. påbegynt da | 1 620,- |
Areal >5000 m2 etter medgått tid, minstegebyr | 24 490,- |
1.4 Oppretting av anleggseiendom
Volum 0 - 2000 m3 | 13 060,- |
Volum 2001 - 5000 m3 - pr. påbegynt 1000 m3 | 1 620,- |
Volum >5000 m3 etter medgått tid, minstegebyr | 24 490,- |
1.4 Registrering av eksisterende jordsameie*
Etter medgått tid, minstegebyr | 9 800,- |
2 Oppretting av matrikkelenhet uten fullført oppmålingsforr.
Opprettelse av matrikkelenhet | 4 100,- |
* I tillegg kommer gebyr for å utføre oppmålingsforretning i samsvar med pkt. 1.1 til 1.5 ovenfor innen fristen på 3 - tre år
2.1 Avbrudd i oppmålingsforretning eller matrikulering
Gebyr for utført arbeid når saken blir trukket før den er fullført, må avvises, ikke lar seg matrikkelføre på grunn av endrede hjemmelsforhold eller av andre grunner ikke kan fullføres, settes til 1/3 av gebyrsatsene etter 1.1 og 1.5
3. Grensejustering
3.1 Grunneiendom, festegrunn og jordsameie
Ved gebyr for grensejustering kan arealet for involverte eiendommer justeres med inntil 5 % av den minste eiendommens areal. (Maksimalgrense 500 m²). En eiendom kan imidlertid ikke avgi areal som i sum overstiger 20% av eiendommens areal før justeringen. For grensejustering til veg- eller jernbaneformål kan andre arealklasser gjelde.
Areal fra 0 - 250 m2 | 4 100,- |
Areal fra 251 - 500 m2 | 8 180,- |
3.2 Anleggseiendom
For anleggseiendom kan volumet justeres inntil 5 % av anleggseiendommen volum, men den maksimale grensen settes til 1000 m³.
Volum 0 - 250 m3 | 4 100,- |
Volum 251 - 1000 m3 | 8 180,- |
Digitale kartdata
Digitale kartdata bestilles elektronisk via internett. Tana kommune har tatt i bruk nettstedene Norkart/e-Torg,
Ambita/Infoland og Proconet/ePlassen for betjening av uttak av digitale kartdata. Det er tre likeverdige
løsninger og du velger selv hvilken du bruker.
Alle produktene blir levert elektronisk. Det er enkelt å registrere seg som kunde hos de tjenestene og det er
ingen ekstra kostnader forbundet med dette.
Du som kunde velger karttype, ønsket område og format.
Norkart eTorg Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.
Amita Infolan Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.
Proconet ePlassen Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.
Manuell utskrift av kommunen (sosi eller dxf) 100 kr/daa, minstepris kr 1 300,-
Utskrift av kart
Utskrift av diverse kart | |
Størrelse | Pris |
A2 | 533,- |
A2 | 838,- |
A1 | 1 110,- |
A1 | 1 665,- |
A0 | 2 198,- |
A0 | 3 373,- |
10.1 Timepris
For gebyr som ikke fastsettes på annen måte, eller skal beregnes etter medgått tid, skal en bruke følgende timesatser:
Timesats for kontorarbeid inklusiv administrativ støtte | 940,- |
Timesats for befaring, tilsyn og markarbeid inkl. transport, utstyr og materiell | 1 430,- |
Timebasert oppmåling: et minstegebyr som dekker faste kostnader i forbindelse med målearbeidene | 4 820,- |
10.2 Tinglysing
I saker som krever tinglysing av dokumenter, kommer tinglysingsgebyr og eventuelt dokumentavgift i tillegg til kommunens gebyrer. Kostnader som kommunen påføres i forbindelse med innhenting av relevante opplysninger i forbindelse med oppmålingsforretninger, viderefaktureres til rekvirent.
NB! Kartverkets satser - tinglysing elektronisk kr 560,-
NB! Kartverkets satser - tinglysing papir kr 610,-
10.3 Urimelig gebyr
Dersom gebyret åpenbart er urimelig i forhold til de prinsippene som er lagt til grunn, og det arbeidet og de kostnadene kommunen har hatt eller den han/hun har gitt fullmakt, av eget tiltak fastsette et passende gebyr. Fullmaktshaver kan under samme forutsetninger og med bakgrunn i grunngitt søknad fra den som har fått krav om betaling av gebyr, fastsette et redusert gebyr.
10.4 Nedsatt gebyr etter matrikkelloven
Etter matrikkelforskriften § 18 skal kommunen gjennomføre oppmålingsforretningen og fullføre matrikkelføring innen 16 uker. Oversittes fristen skal gebyret for oppmålingsforretningen og matrikkelføringen avkortes med en tredjedel. Dersom kommunen oversitter fristen med ytterligere to måneder, skal gebyret avkortes med ytterligere en tredjedel.
10.5 Utsatt tidsfrist for gjennomføring av oppmålingsforretning om vinteren
I vinterperioden 1. november til 20. mai, kan tidsfristen på 16 uker fravikes. Matrikkelforskriftens § 18 tredje ledd.
10.6 Betalingstidspunkt
Gebyret kreves inn etterskuddsvis straks saken er avsluttet. For saker med flere enheter som avsluttes til ulik tid kan det kreves delinnbetaling.Tinglysingsgebyr påplusses gebyret.
4. Arealoverføring
4.1 Grunneiendom, festegrunn og jordsameie
Arealoverføring erstatter hjemmelsovergang av areal ved skjøte. Oppmålingsforretning skal tinglyses. Tinglysingen utløser dokumentavgift som kommer i tillegg til gebyret her. Arealoverføinrg til veg- og jernbaneformål er unntatt tinglysing.
Areal fra 0 - 500 m2 | 13 060,- |
Areal fra 501 - 2000 m2 | 19 590,- |
Areal fra 2001 - 5000 m2 - økning pr. påbegynt da | 1 620,- |
Areal >5000 m etter medgått tid, minstegebyr | 2 450,- |
Dokumentavgift kommer i tillegg.
4.2 Anleggseiendom
For anleggseiendom kan volum som skal overføres fra en matrikkelenhet til en annen, ikke være registert på en tredje matrikkelenhet. Volum kan kun overføres til en matrikkelenhet dersom vilkårene for sammenføying er til stede.
Matrikkelenheten skal utgjøre en sammenhengende volum
Volum 0 - 250 m3 | 13 060,- |
Volum 251 - 500 m3 | 19 590,- |
Volumoverføring pr. nytt påbegynt 500 m3 medfører en økning av gebyret på | 2 350,- |
Kartlegging av eksisterende grense der grensen…
5. Tidligere er koordinatbestemt ved oppmålingsforretning
For inntil 2 punkter | 4 890,- |
For overskytende grensepunkter, pr. punkt | 820,- |
6. Ikke tidl. er koordinatbest./eller klarlegging av rettigheter
For inntil 2 punkter | 8 180,- |
For overskytende grensepunkter, pr. punkt | 1 620,- |
Gebyr for klarlegging av rettigheter faktureres etter medgått tid
7. Privat grenseavtale
For inntil 2 punkter eller 100 m grenselengde | 4 100,- |
For hvert nytt punkt eller påbegynt 100 m grense | 820,- |
Billigste alternativ for rekvirent velges, alternativt kan gebyr fastesettes etter medgått tid | 940,- |
8. Utstedelse av matrikkelbrev*
Inntil 10 sider | 230,- |
Over 10 sider | 460,- |
9. Gebyrer for arbeider etter lov om eierseksjoner
Gebyr for seksjonering og reksjonering
1-3 seksjoner | 6 180,- |
Tillegg pr. ny seksjon | 620,- |
Tillegg for befaring ved seksjonering | 2 470,- |
Med oppmålingsforretning
I samsvar med pkt 1.3 ovenfor innen fristen på 3-tre år
Kontorforretning kr 1 760,-
For oppmåling av uteareal faktureres timesats for saksbehandling med oppmålingsforretning som kontorforretning.
Forutsetter sikre grenser for eiendommen som seksjoneres og at grensene for utearealene er koordinatfestet i søknaden. Tidsforbruk settes her til 3 timer.
Relatert informasjon
Relaterte artikler
- Kartforretning vinterstid
- Klarlegging og nymerking av grenser
- Grensejustering
- Arealoverføring
- Sammenslåing
- Seksjonering
- Krav til situasjonsplan
- Veiskilting
- Bestilling av kart og eiendomsinformasjon
- Adressering
- Tildeling
- Nytt veinavn
- Retningslinjer for adressenavn
- Husnummerskilt
- Endre adresse
- Klage
- Sletting
- Bolignummer/bruksnummer - adressemerker
- Diverse
- Virksomhetsleder
- Tomter og områder for næringsvirksomhet
- Čorroguolbba boligområde- Tana bru
- Sieiddájohguolbba boligområde- Tana bru
- Fanasgieddi boligområde - Båteng
- Polmak boligområde
- Leirpollskogen boligområde- Austertana
- Oppmålingsingeniør
- Vestre Varanger plankontor
- Søknad om avkjørsel
- Uavhengig kontroll
- Utarbeide privat reguleringsplan?
- Brukerveiledning kommunekart
- Fasadeendringer
- Garasje
- Naust
- Veranda, terrasse, platting
- Bruksendring
- Bygg uten å søke
- Innglassing av balkong, veranda eller svalgang
- Levegg, gjerde, støttemur, støyskjerm
- Rive bygg
- Tilbygg, påbygg og underbygg
- Utfylling eller terrenginngrep
- Må du sende byggesøknad?
- Fradeling av eiendom
- Dispensasjon fra plan
- Søke på egenhånd
- Behandling av byggesøknad
- Dispensasjonssøknad
- Felle trær på privat eiendom
- Ferdigstillelse
- Klage på vedtak i byggesak
- Måleregler
- Send nabovarsel
- Har du mottatt et nabovarsel?
- Seksjonering
- Sjekkliste for byggesøknad
- Utslippstillatelse Privat VA
- Eiendomsskatt
- Koble til vann og avløp
- Koble til vann og avløp
- Bod, uthus, pergola og anneks
- Kontordag i Austertana
Sist oppdatert