Language Language Language Visning: A A A A A
toppbilde

Sámi Mánáid Teáhter har premiere 25.02. kl 18.00 på Tana Miljøbygg

Jenta som ingen kunne mobbe

Der det er barn, eller vi kan si, der det er folk, forekommer det mobbing.  Derfor har Ungdomsteatergruppa i Tana kulturskole- Sámi Mánáid Teáhter jobbet et halvt år med: Jenta som ingen kunne mobbe, av Olaug Nilssen. Dette for å gi vår del til samfunnet av holdnings skapende arbeid mot mobbing.

Dette er en DUS (Den Unge Scenen) produksjon.

Nieida

Denne gangen er temaet i Sámi Mánáid Teáhters forestilling desverre atlfor tidsaktuell. Det er kun kort tid siden hele Norge sto opp mot mobbing og gikk i fakkeltog, etter at 13 år gamle Odin valgte å ta sitt eget liv. Han ikke klarte å leve med mobbingen lengre.

I stykket blir vi kjent med Guri som flytter til et nytt sted. Guri oppleves veldig rar og annerledes. Ubehag og plaging oppstår. De voksne ser ikke alvoret i dette og bagatelliserer hendelsene. Mobbingen tiltar. Hovedpersonen Guri insisterer hele tiden på at hun ikke bryr seg om det hun blir utsatt for. Kanskje fins det ingen som henne, men vi trur mange, både voksne og barn, ønsker at de kunne takle motstand på den måten hun gjør. Det er aldri greit å mobbe andre, og den som blir mobba bør søke hjelp av voksne. Men Guris sterke tru på seg sjølv, er et eksempel til etterfølgelse for alle. Hennes måte å stå opp mot mobbing er beundringsverdig.

Sámi Mánáid Teáhter valgte dette manuset fordi det tar opp noe man aldri kan slutte å snakke om. Holdningskapende arbeid mot mobbing må foregå hele tiden, ikke bare med skippertak. Der det er barn, eller vi kan like godt si, der det er folk, forekommer mobbing. Det er opp til oss alle å jobbe mot det aktivt. Vi må passe på hvordan vi snakker til og om hverandre. Det er ikke lov å fornedre noen i påhør av den det gjelder, eller bak ryggen på vedkommende. Ei heller skal vi noen gang akseptere at andre fornedrer om andre.

Vi informerer om at dette er et ungdomsteaterstykke, det er ikke egnet for små barn. Om foreldre eller lærere velger å ta med mellomtrinnes barn, fordrer det noe forarbeid. Barna må være forberett på at det er noe grov språkbruk, og at stykket viser noen grove mobbescener.

Denne forestillinga er en DUS-forestilling. DUS er et landsdekkende prosjekt ledet av Det Norske Teateret i Oslo, der det blir utviklet ny dramatikk av høy kvalitet for ungdom. http://dus.as/ Annet hvert år produseres det DUS-forestillinger for ungdomsteater i det ganske land. Det blir arrangert regionale festivaler der ungdommene får se og blir sett med sine forestillinger. Det er tredje gang Tana Kulturskole er med i DUS, og det er sjette gang DUS arrangeres. Tana Kulturskole-Sámi Mánáid Teáhter er en av seks grupper i vår region som får reise til Tromsø 6.-8.mars til vårt regionteater, Hålogaland Teater. Der får vi se andre DUS-forestillinger bl. a. fra Altas musikk, dans og drama linje. Der står faktisk to tidligere Kultrskole elever på scenen, Aina Helene Guttorm Einarsen og Ella Marie Hætta Isaksen. Vi også får se Kongsbakken videregående skoles musikk, dans og drama gruppe på scenen, med vår egen Katja Ravdna Broch Pedersen på scenen.

Vi har et produktivt og godt sammarbeid med Scene Finnmark, og får uvurderelig god hjelp. Marianne Halmrast har komponert musikken til forestillinga. Musikken i seg selv er av så god kvalitet at den alene er verd et besøk.

Manuset er skrevet  orginalt på nynorsk. Juhán Niilas Wigelius har oversatt teksten til samisk, og til en meget god og flytende muntlig språkdrakt.

På Scenen

Guri – Jenta som ingen kunne mobbe: Ingunn Kristina Halvari

Sunniva – Jenta som ikke gav seg: Eila Ballovara Varsi

Klassens jenter:

Katriinná: Helle Mari Løkken

Ánne: Sandra Louisa Holm

Petra : Kari Porsanger

Eliissá: Kristin Amalie Boine

Soffá: Ayla Iselin Hætta Isaksen


Klassens gutter

Sveine: Kristian Tapio

Petter: Simen Varsi Ursin

Lærer, hestejente: Maiken Erke

Guris foreldre

Live: Leilá Máret Somby

og Lásse: Simen Varsi Ursin

Sunnivas mor

Britte : Kristin Amalie Boine

( Guris skype venn: John-Levi Joks Vars)

Lysmann: Jan Åge Biti

Foto: Minna Saastamoinen, Studio Borga.

Bildeserie fra Nieida gean ii oktage sáhttán...