Language Language Language Visning: A A A A A
toppbilde

Separat utstilling av Iris Egilsdatter

Fápmu ja seksualitehta

En dokumentarisk portrettfotografering av sterke samiske kvinner på Galleriet Martin.

Iris Egilsdatter har utforsket samiske kvinners indre styrke, seksualitet og hjem. Hun har søkt i det aller innerste rommet, der det er vanskelig å komme til.

Gjennom prosjektet har hun lært veldig mye om kvinner, men også om seg selv. I møte med kvinnene, har hun også styrket sin egen samiske identitet.Velkommen til utstillingsåpning fredag 7. september kl 1800 i Galleri Martin på Tana Miljøbygg.
Iris Egilsdatter collage

Iris Egilsdatter er en 33 år gammel fornorsket same kvinne fra Varangerbotn som våren 2012 avsluttet fotografutdannelsen ved Bilder Nordic School of Photography i Oslo. 
Allerede som student utmerket Egilsdatter seg med sin politiske og samfunnsengasjerte tilnærming i sine prosjekter. Ofte benytter hun en provoserende tilnærming for å belyse urett i håp om å skape endring.

Fápmu ja Seksualitehta startet som et skoleprosjekt Iris Egilsdatter gjorde for avgangsutstillingen. Prosjektet ble svært mye omtalt både i media og i sosialemedier. Ikke bare ble viktigheten av prosjektet omdiskutert, men også Iris Egilsdatters autentiske bildestil ble tatt i mot med både positiv og negativ kritikk.

Iris ønsker med dette prosjektet å være en motvekt mot det ekstreme sekspresset og seksualiseringa som ungdom i dag blir påført. Hun vil derfor være en motvekt til denne overdrevne pornografiske hverdag, og hun ønsker å vise hverdags kvinnen, med alt det hun er, uten glamour. 

Iris ønsker å gi folket debatten, hun vil at individet vil skal skape sin egen seksuelleverdi. Hun er optatt av grensesetting i egen seksualitet. 

Jeg ønsker å vise kvinnen som sterk, selvstendig, og ikke misnt sensuell på samme tid.

Iris har den oppfattelsen, at den samiske kvinnen har forventninger om at hun skal være sterk, men kanskje ikke seksuell. Hun vil vise kvinnen slik hun er sterk, og seksuell.